„Szacun dla zdrowia”

W dniach 4.02.2019r uczniowie klasy 4a pracowali w grupach przy realizacji programu zdrowotnego „Szacun dla zdrowia”. Omawiane były różne zagadnienia związane z zachowaniem przy stole podczas posiłków, ułożeniem sztućców na stole oraz „co nóż i widelec mówią na talerzu” -sposób odkładania sztućców jest sygnałem dla innych osób.

Uczniowie po pracy w grupach na forum klasy przedstawiali swoje spostrzeżenia. Następnie omawiane były różne formy diet.

              11 lutego uczniowie poznali sposoby przygotowywania posiłków – grillowanie, duszenie, gotowanie, smażenie, gotowanie na parze. Wybierali najbardziej zdrowe sposoby przygotowywania posiłków. Na zakończenie każdy omówił wylosowany produkty spożywczy-  jego wady, zalety, zawartość witamin, białek, tłuszczy i węglowodanów. Uczniowie zabrali do domu książeczki do samodzielnego przygotowania zdrowych posiłków w domu.

              25 lutego uczniowie podzieleni na 4-osobowe grupy zagrali w grę edukacyjną podsumowującą zdobyte wiadomości.